Mediation is een proces waarbij een onafhankelijke derde, de mediator, partijen in een conflict begeleid bij het vinden van een gezamenlijke oplossing voor datgene wat hen verdeeld houdt. Het doel van mediation is partijen te helpen een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is, en om de relatie tussen partijen te herstellen of te behouden.
Mediation is een vorm van bemiddeling, die in verschillende vormen gebruikt wordt (bijvoorbeeld familie, arbeid). De mediator is geen rechter en neemt dus geen beslissingen. De mediator helpt partijen om open te communiceren en effectief te onderhandelen om zo tot een gezamenlijke oplossing te komen. Deelname is vrijwillig en deelnemers zijn vrij om al dan niet een overeenkomst te bereiken.
Waarom mediation?
Er zijn verschillende redenen waarom het goed kan zijn om een mediator in te schakelen als je te maken hebt met een conflict:
- Neutraliteit: Een mediator is een onafhankelijke en neutrale partij die geen belang heeft bij de uitkomst van het conflict en dus objectief kan blijven.
- Vertrouwelijkheid: Mediation is vertrouwelijk. De inhoud van de gesprekken blijft tussen de partijen en de mediator. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als het gaat om gevoelige persoonlijke kwesties of bedrijfsgeheimen.
- Empowerment: Mediation biedt partijen de mogelijkheid om actief deel te nemen aan het oplossen van het conflict dat speelt en om zelf tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is.
- Efficiëntie: Mediation is doorgaans sneller en goedkoper dan een gerechtelijke procedure, omdat het proces minder formeel is en minder tijd- en kostenintensief (meestal 1 à 3 sessies van 1,5 à 2 uur).
- Flexibiliteit: Mediation biedt partijen de mogelijkheid om creatieve en op maat gemaakte oplossingen te bedenken die beter aansluiten bij behoeften en belangen. Partijen hebben meer controle over de uitkomst, omdat ze zelf actief zijn.
Al met al kan het inschakelen van een mediator dus een waardevolle manier zijn om een conflict op te lossen en een betere relatie tussen partijen te behouden of te herstellen door een gezamenlijke oplossing te vinden voor het conflict.
Hoe doen wij dit?
Kennismakingsgesprek/intake
De eerste bijeenkomst is een kennismakingsgesprek of intake. Tijdens dit gesprek legt de mediator uit wat mediation inhoudt en welke uitgangspunten gelden tijdens een mediation. De mediator brengt in kaart welke punten moeten worden opgelost en welke factoren de oplossing tot nu toe hebben belemmerd. Je krijgt de gelegenheid om jouw kant van het verhaal te vertellen.
Start mediation
Besluit je vervolgens de mediation te starten, dan teken je vooraf een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst worden afspraken voor het mediationtraject op papier gezet, zoals de vertrouwelijkheid, de geheimhouding, de aard van het conflict en het afgesproken uurtarief. Daarnaast verklaart de mediator in deze mediationovereenkomst dat je actief meewerkt aan de oplossing van het conflict en dat de mediator zelf geen enkel belang heeft bij de uiteindelijke oplossing voor het conflict.
Vervolgbijeenkomst(en)
Tijdens de mediationbijeenkomsten vraagt de mediator de partijen die aanwezig zijn om zijn of haar kant van het conflict te vertellen. Aan het eind van iedere bijeenkomst vat de mediator de voortgang samen en maakt een afspraak voor een volgende bijeenkomst. Sommige mediators maken gespreksverslagen, maar dit is niet verplicht. Na een aantal gesprekken is bekend hoe beide partijen tegen het conflict aankijken en welke zaken belangrijk zijn voor de toekomst.
Oplossing bepalen
Als alle belangen in kaart zijn gebracht, wordt er gezamenlijk op zoek gegaan naar oplossingen die zoveel mogelijk tegemoet komen aan ieders belangen. De mediator kent verschillende technieken om jullie daarbij te helpen. Vervolgens gaat de mediator na of de gevonden oplossingen in de praktijk uitvoerbaar zijn.
Overeenkomst
Als er een oplossing gevonden is die naar tevredenheid is van alle partijen, kan met behulp van de mediator deze oplossing schriftelijk worden vastgelegd (bij arbeidsmediation bijvoorbeeld d.m.v. een vaststellingsovereenkomst). Door de overeenkomst te ondertekenen verklaren partijen dat zij zich houden aan de afspraken. Na ondertekening kan de mediation worden afgerond.
Intersym² heeft in de afgelopen jaren een goed reputatie opgebouwd met opdrachten voor meerdere organisaties in de regio Limburg en Brabant. Onze partners zijn beschikbaar voor verandering- en innovatieopdrachten in het onderwijs, de overheid en het MKB.