André von Berg

Achtergrond

Studie: pedagogiek. Werk: docent, teamleider, directeur. Sinds 2010 zelfstandig ondernemer en partner bij Intersym2. Ook in die rol vaak leidinggevende in het onderwijs.

Het verschil dat ik wil maken

Mijn werk voor Intersym concentreert zich rond het coachen en begeleiden van directeuren en leerkrachten èn het ondersteunen van veranderingstrajecten. Mijn ervaring is dat onderwijs zelden de ‘waarom-vraag’ stelt. Waarom doen we de dingen zoals we doen? Door de goede vragen te stellen probeer ik mensen of scholen daar bewust van te maken, maar ze ook meer bewust van zichzelf te laten worden. Verandering begint altijd bij jezelf, dan moet je jezelf wel goed kennen. Alleen op die manier kun je zelf de regie pakken, dat is mijn doel in de ondersteuning. Belangrijke ingrediënten die ik altijd gebruik zijn humor en relativeren, maar ik prikkel ook. En ik stimuleer dat mensen, of dat nu de opdrachtgever is of de betrokkene(n), er iets van willen maken en transparant zijn, anders gaat het voor mij niet werken. Ik ben geen oliemannetje die het probleem wel even oplost. Bovendien wil ik er zelf ook graag van leren.
Als ik later groot ben….
In mijn werk heb ik geen onvervulde ambities meer, ik wil mezelf graag iedere keer overbodig maken en bereiken dat mensen het zelf kunnen.
Wat is mijn verborgen talent?
Als het nodig is ga ik confrontaties niet uit de weg en kan ik dominant zijn. In crisissituaties ga ik nog beter functioneren.
Waar kun je me wakker voor maken?
Voor een hele goeie grap.